Vyřešte typické konflikty v rodině

I v těch nejlepších rodinách dochází ke konfliktům. Vyřešit je spravedlivě někdy není tak snadné. Zde je několik tipů.

Kapesné, spaní, domácí úkoly a úklid: Ve skutečnosti jsou to téměř vždy stejná témata, která způsobují hádky v rodině. Témata, která každý z nás jistě zná až příliš dobře ze svého dětství a od vlastních dětí.

V zásadě pro všechny konflikty platí: Vždy zůstaňte spravedliví, nechte všechny, ať se k tomu vyjádří – klidně a bez útoků pod pás. Rozhovor by neměl být o tom, že někdo vypustí páru a vybije si vztek. Obě strany by měly společně hledat řešení k vyřešení konfliktů a vytvoření míru v rodině.

Aby harmonie mezi rodiči a dětmi nebyla neustále v ohrožení, uvádíme klasické sporné body a návrhy řešení.

Jídlo

Klasika: Špagety jsou skvělé a všechno, co je zelené a nazývá se zelenina, je „Fuj!“. Brokolice, špenát, chřest nebo květák prostě děti nemají v oblibě.

Děti často nemají rády věci, které chutnají neobvykle. Každý, kdo své dítě do jídla nutí, s největší pravděpodobností způsobí, že dítě bude nenáviděné zelenině ještě více odolávat.

Navrhněte dítěti dohodu. Vše, co dostane na talíři, alespoň vyzkouší. Nemusí jíst nic, co nemá rád. Tak zajistíte, že si dítě postupně zvykne na nová jídla a chutě.

Média

Pokud jsou děti neustále přilepené k počítači nebo se dívají na televizi, je to pro rodiče často důvodem k obavám. Není to z dlouhodobého hlediska otupující? Nebylo by mnohem lepší, kdyby moje dítě běhalo venku s kamarády, něco tvořilo nebo si četlo? Domácí úkoly a další povinnosti tím často trpí. Není tedy divu, když mezi rodiči a dětmi v určité chvíli dojde ke konfliktu.

Je jasné, že zde musí existovat dohoda mezi rodiči a dětmi. Jak často a jak dlouho se může dítě věnovat svým oblíbeným činnostem? Menším dětem můžete dovolit oblíbenou pohádku denně. Starší děti mohou každý den po určitou dobu sledovat televizi a samy se mohou rozhodnout, na co přesně se chtějí dívat (za předpokladu, že je to přiměřené věku).

Předejdete tak vystresovaným rodičům a věčně nespokojenému dítěti – to znamená, že v určitém okamžiku v mrzutosti podlehnete a necháte dítě dívat se na televizi víc, než ve skutečnosti chcete.

Pro počítač platí totéž: nastavit časy. S mobilními telefony je to však složitější. Zde si můžete nastavit pravidla tím, že upřesníte, že nemáte mobil vždy u sebe, když něco děláte s ostatními, mluvíte, hrajete si nebo jíte. Existují také rodinné aplikace, které lze použít k nastavení času obrazovky nebo času pro konkrétní aplikace. Dokonce je možné blokovat i nežádoucí aplikace.

"To může dělat každý...!"

Každý rodič to zná: Srovnání s ostatními. Buď s těmi, kteří mohou více: „Ale všichni ostatní mohou, kromě mě!“ nebo alternativně s těmi, kteří musí dělat méně (nejlépe se sourozenci): „Ale on/ona nikdy nemusí pomáhat. Proč vždycky já?" Pokud rodiče reagují podrážděně a říkají: "Ostatní mě nezajímají," dítě nemá pocit, že je bráno vážně.

Zde pomáhá jediné – vysvětlit dítěti, proč by mělo nebo nemělo něco dělat. Nejlepší je to udělat jasně, aby dítě pochopilo, proč to jinak nejde. Ostatně obvinění, že „to všichni ostatní mohou dělat“ znamená, že dítě cítí nespravedlnost. Pokud si všimnete, že si z toho ostatní děti utahují, pak byste měli dát dítěti pár vhodných odpovědí, kterými se může bránit a nemusí vypadat hloupě.

Sourozenecká rivalita

Každý, kdo má více dětí různého věku, jistě ví, že potíže způsobuje fakt, že starší sourozenec smí dělat víc než mladší sourozenec. Koneckonců, mladšímu dítěti není zřejmé, proč je staršímu dítěti dovoleno dělat mnohem víc než jim.

Zde musí být rodiče důslední: více práv musí zahrnovat také více povinností. Tímto způsobem starší i mladší dítě pochopí, proč se s nimi nezachází stejně.

Pravidla místnosti

Pokud chcete, aby dětský pokoj nebyl jeden velký chaos a hračky nekončily rozházené po celém domě, měli byste do úklidu zapojit i své dítě.

Nejlépe uděláte, když nakoupíte pěkné, velké, barevné krabice a poté s dítětem vytvoříte organizační plán. Důležité je neřešit, kam co půjde, ale nechat dítě jednat. Jedině tak budete mít šanci na úspěch a děti si budou samy uklízet.

Stejně jako jste si společně vytvořili základní pořádek v pokoji, měli byste si spolu promluvit i o tom, co se stane, když vaše dítě nedodrží dohodu o čistotě nebo úklidu v určený den v týdnu.

Před spaním

Když přijde na spaní, hádky jsou často nevyhnutelné. "Ještě nejsem unavený!" A je to ještě obtížnější, když starší sourozenec může ještě zůstat vzhůru.

Čím nudnější a monotónnější bude večer, tím dříve si dítě na tyto rutiny zvykne a chození do postele bude v budoucnu bez hádek a křiku. To znamená, že večery by měly být co nejpodobnější: večeře, příprava do postele, vykládání či balení věcí na další den a ulehnutí.

Pevná doba, kdy má být dítě v posteli, mu pomáhá se zorientovat a přizpůsobit se jí. Usínání usnadňují také spánkové rituály. Ať už je to pohádka před spaním, která se čte nahlas, mazlení s mámou nebo tátou nebo povolení ke čtení další půl hodiny. Pak už jen zhasnout a dobrou noc.

 

Zdroj: názory autora


 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat